ROBOTİK KODLAMA
Günümüzde tamamen dijitalleşen dünyamızda robotların önemi gün geçtikçe artmaya başladı eğitimden endüstriye tıbba kadar pek çok alanda robotlar her tarafa yayıldı ve yayılmaya devam ediyor.
Robotların uygulama alanı arttıkça robot üzerine yapılan araştırmalarda gün geçtikçe artıyor meslek liselerinden üniversitelere kadar her yerde robot yapımı üzerine eğitim veriliyor. Üniversiteler robot eğitimi için ayrı laboratuarlar kuruyorlar ve bütçe ayırıyorlar. Robotların çalışma prensibini anlamak için ise ROBOTİK kavramını anlamamız gerekir.
Nedir Robotik?
Robotik, genellikle algı ve eylem arasındaki akıllı bağlantı çalışması olarak tanımlanır. Bu nedenle, robotiğin tüm kapsamı, mekanik, elektronik, sinyal işleme, kontrol mühendisliği, hesaplama ve matematiksel modellemenin kesişiminde yatmaktadır. Bu çok geniş çerçevede, modelleme ve kontrol – sadece endüstriyel robotiklerin geleneksel bağlamında değil, aynı zamanda son yirmi yılda araştırma topluluğunun ilgisini çeken gelişmiş saha ve servis robotları uygulamaları için de temel bir rol oynamaktadır. Robotik kavramı ise makine mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği ve kontrol mühendisliğinin ortak çalışma alanını tanımlar. Mikroçip teknolojisinin zamanla gelişmesi ile robotik kavramı da yaygınlaşmaya başlamıştır.
Örneğin Makine Mühendisliğini ele alalım:
Günümüzde Makine Mühendisleri çalışma alanı olarak otomotiv, havacılık uzay ve gemi fabrikalarında çalışıyorlar. Örneğin otomotiv fabrikasında çalışan makine mühendisleri burada robotlardan çok yararlanmaktadır
Özellikle montaj kısmında. Bu yüzden mühendislerin bu robotları kontrol altında tutması için ve gerekli komutları vermesi için robotik kodlama kurallarını bilmesi gerekir çünkü bu endüstrilerde çalışacak kişilerin teknolojik gelişmelere ayak uydurması bu sektörlerde başarılı olması için robotik kodlama bilgisine hâkim olmaları gereklidir.
Robotiğin geleceği
Robotlar yaşama ve çalışma şeklimizi hızla değiştiriyor ve önümüzdeki yıllarda daha da devrimci bir etkiye sahip olacak
Az öncede belirttiğimiz gibi robotlar zamanla pek çok sektörde geniş kullanım alanı bulacak bu yüzden robotik kodlama eğitimi gün geçtikçe önem kazanmaktadır.
Nasıl Öğrenebilirim Bu Robotiği? Robotik Eğitimi Var Mı?
Çok parçalı birkaç ayağı hareket ettirerek hareket eden herhangi bir cihaz, mekanik olarak temel sorunları çözmeli ve bu cihazın canlı dokudan veya metalden yapılmış olup olmadığına bakmaksızın kontrol etmelidir. Robotik biliminin hızla ilerlemesi ve dünyamızın sürekli daha da dijitalleşmesiyle çocukların ve profesyonel düzeyde bu bilimle uğraşmayan insanların robotik sistemleri ve programlamayı öğrenebilmeleri için günümüzde robotik ve kodlama eğitimleri verilmektedir. Yurtdışında başlatılan ve son yıllarda ülkemizde birçok okulda ve STEAM ve STEM+A (Fen Bilimleri-Teknoloji-Mühendislik-Sanat-Matematik) gibi isimlerle verilen bu eğitim programları ile öğrencilerin analitik düşünme kabiliyetlerini geliştirmek ve erken yaşta mühendisliğe karşı ilgi duymalarını sağlamak amaçlanmıştır.
Robotik kursu
Bu, mühendislik veya benzeri bir alanda lisans derecesine sahip öğrenciler için tasarlanmış ileri bir kurstur. Öğrenenler bu derste, matrisler ve vektörler üzerindeki temel işlemlere ve ayrıca türevlere ve kısmi türevlere maruz kalmaya aşina olmaları durumunda başarılı olacaklardır. Bu kursun ele aldığı temel zorluk, gerçek dünyada iyi işleyen robotların nasıl yaratılabileceğidir. Robotik MicroMasters programında, endüstri ile ilgili, gerçek dünyadaki sorunları çözen robotları tasarlamak, inşa etmek ve programlamak için matematiksel kavramları ve programlama araçlarını öğreneceksiniz.
Erken yaşta kodlama eğitimi almaya başlayan çocuklar; zihinsel gelişim, problem çözme becerisi, işlerin planlanması, durumlar arası ilişki kurma ve yeni fikirler üretme konusunda daha çok gelişim göstermektedirler. Ayrıca robotik kodlama ile de tanışan çocukların makinaların nasıl işlediği konusunda da temelleri oluşmaktadır. Bu sebeple zihinsel olarak bu yönde gelişmeleri, onların kodlama konusunda ileri yaşlarda daha başarılı olmalarını sağlamaktadır.
“Robotik Kodlama Nedir?” üzerine 2 yorum
günümüz dünyasında en önemli mesleklerden birisi bence o yüzden robotik kodlamayı tavsiye ederim hemde eğitim çok güzel
rbotik kodlama nedre