AİLE DANIŞMANLIĞI NEDİR?
Aile danışmanlığı, aileyi oluşturan bireylerin bir araya gelmesi ve sorunları birlikte çözmeye çalışmaları üzerine kurulur. Bu doğrultuda Aile Yasası çerçevesinde gerçekleştirilen psikolojik danışmanlık hizmetine denir. Sağlıklı ve fonksiyonel bir aile ve ailede yetişen, yaşayan fert hangi toplumda olursa olsun kolaylıkla çevresine uyum sağlar.
AİLE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİNDE AMAÇ
Toplumun temel yapı taşını oluşturan ailenin daha huzurlu, mutlu ve sağlıklı olabilmesini sağlamak, aileyi oluşturan bireylerin problemlerinin ana kaynağına inerek, bilimsel, psikolojik ve kültürel yönlerini araştırmak, bu problemleri ortadan kaldıracak donanıma sahip kişilerin yetiştirilmesini sağlamak amacını taşımaktadır.
Aile içinde yaşanan bireyler arası sorunlar olabileceği gibi, tüm aileyi etkileyen kronik hastalık, bir aile bireyinin evden ayrılması, ölüm vb. olaylarda aile bireylerinin bunlarla baş edebilmesinde gerekli profesyonel desteği sağlayacak Danışmanları yetiştirmektir. Amaç, aile bireylerinin yaşadığı sorunların çözümünün yanı sıra, esnek sınırlar çizebilmelerini sağlamayı kolaylaştıracak yeni beceriler kazandırmak ve bireylerin birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlamaktır.
Aile üyelerinden birinin yaşadığı bir sorun tüm aileyi etkiler ve çözüm sürecinde ailenin tümü belirleyici bir rol oynar. İlişkiler açısından sorunları olan insanların, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında, çocuklar ve aile ile ilgili kişisel ya da kişiler arasındaki sorunların üstesinden daha kolay gelmelerine yardımcı olur. Yaşanan sorunların çözümünde aile bireylerine psikolojik destek vererek, aile içi iletişimi güçlendirmek, bireylerin birbirine daha duyarlı ve anlayışlı olmalarını sağlamak Aile Danışmanlığının amacıdır.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
Aşağıdaki meslek grupları “AİLE DANIŞMANLIĞI SERTİFİKASI” alarak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yönetmeliği uyarınca ilgili yerlerde çalışabilirler.
1-Sosyologlar
2-Psikologlar
3-Çocuk Gelişim Uzmanları
4-Psikolojik Danışmanlar
5-Sosyal Hizmet Uzmanları
6-Uzman, Asistan ve Pratisyen Hekimler
7-Hemşireler (Lisans ve Yüksek Lisans Mezunları)
8-Psikoloji Danışmanlık Ve Rehberlik Öğretmenleri
9-Belirtilen bölümlerin son sınıf öğrencileri
AİLE DANIŞMANLIĞI EĞİTİMİ VE SERTİFİKASI NE İŞE YARAR?
Yakın geleceğin gözde mesleklerinden birisi olacak olan Aile Danışmanlığı, Avrupa’da şuan uygulanmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın yönetmeliği ile verilen sertifikamız, birçok alanda size de fayda sağlayacaktır.
Bu sertifikaya sahip öğrencilerimiz, çeşitli faaliyetlerde bulunabilir, gelirlerini artırabilir ve yasal olarak aşağıdaki alanlarda ek faaliyet ve çalışmalarda bulunabilirler. Aile birliğinin bütünlüğünü korumayı ve çıkabilecek sorunları çözmeyi amaçlayan bu yöntem ile;
1-Kendi danışmanlık merkezinizi açabilirsiniz.
2-Ek bir unvan ve gelire sahip olursunuz.
3-Aile mahkemelerinde Bilirkişi Danışman olarak hizmet verebilirsiniz.
4-Kadın ve Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışabilirsiniz.
5-Mesai saatleri dışında uzmanlık hizmetleri verebilirsiniz.
6-Rehabilitasyon merkezlerinde görev alabilirsiniz.
7-Bakanlıkların il merkez müdürlüklerinde çalışabilirsiniz.
GÖREV ALINABİLECEK BİRİMLER
1-Toplum Hizmetleri Birimi,
2-Danışma- Yönlendirme Birimi,
3-İzleme ve Değerlendirme Birimi,
4-Aile Rehberlik ve Danışma Birimi
5-Sosyal Hizmet Modeli Uygulama Birimleri oluşturulur.
6-Birimlerde, hizmetlerin aksamadan yürütülmesini sağlayacak sayıda personel görev yapar.
7-Birimler arasında, Merkez tarafından sunulan hizmetlerin etkinliğini ve verimliliğini artıracak işbirliği ve koordinasyon Merkez Müdürü tarafından sağlanır.
8-Merkez personeli, herhangi bir birimle ilişkilendirilmeksizin hizmetine ihtiyaç duyulan birim faaliyetlerinde görevlendirilir.
“Aile Danışmanlığı Nedir?” üzerine bir yorum
Çok Memnun Kaldım Teşekkürler 🙂