ÇATIŞMA YÖNETİMİ

Çatışma yönetimi

ÇATIŞMA YÖNETİMİ NEDİR?

İnsanların etkileşimde bulunduğu yerlerde çatışma kaçınılmaz bir durumdur. Sosyal etkileşimin doğal bir sonucu olan çatışma, örgütsel yaşamın da bir gerçeğidir. İş hayatında, Aile hayatında ve bazen kendimiz ile çatışma içindeyiz bu sebepten dolayı yaşadığımız çatışmalar bize ve çevremize zarar vermektedir bu zararları en aza indirmek ve tamamen ortadan kaldırmak için bu çatışmayı kontrol altında tutmamız gerekir. Bunun için ise kontrol tekniklerini bilmek gerekir.

 

ÇATIŞMA NEDİR?

   Çatışma yöntemini bilmeden önce çatışma kavramını bir öğrenelim Nedir bu çatışma kavramı?   Çatışma konusu, günümüzde antropoloji sosyoloji, psikoloji, ekonomi ve yönetim bilimlerinin yoğun bir şekilde incelediği konuların başında gelmektedir. Çatışma olgusu, bilim adamlarınca farklı açılardan incelendiği için bu konuda ortak bir tanım bulmak güçleşmektedir Genel anlamda çatışma, her türlü karşı koyma ve karşılıklı olumsuz ilişki anlamına gelip, gücün, kaynakların veya toplumsal pozisyonun azlığına ve değişen değer yargılarına dayanır.

ÇATIŞMA YÖNETİMİ ÖNEMİ NEDİR?

Çatışma yönetiminde ise çatışmayı doğuran sebepleri en aza indirmek için çaba sarf  edilir ancak günümüzde çatışma yönetimi ve çatışma çözümlemesi bir biri ile karıştırılan iki kavram olmuştur ancak şunu unutmamak gerekir ki çatışmanın çözüme kavuşturulması için ilk önce çatışma yönetiminin iyi yapılması gerekir çünkü kontrol altına alınan çatışmalar kısa zaman içinde çözüme ulaştırılır böylece bu çatışmaların yaşandığı yerlerde kısa zaman içinde huzur ve asayiş sağlanır ve bu sayede taraflar arasında uzlaşma sağlanarak çatışma çözüme erdirilmiş olur.

 

ÇATIŞMA YÖNETİMİ VE KİŞİSEL GELİŞİM

Çatışma yönetiminin ve çatışmanın tanımlarından da anlayacağınız üzere çatışma kaçınılmaz bir durum olup bu çatışmayı kontrol altına almak için çatışmayı iyi yönetmemiz gereklidir eğer çatışmayı iyi yönetirsek sorunları çözüme en kısa zaman da ulaştırabiliriz bu sayede  her şey normal haline döner hem kendi özel hayatınızda hem ise iş hayatınızda huzuru sağlamış olursunuz. Çatışma yönetiminin kişisel gelişimde ki önemi bu yüzden çok büyüktür. Çatışma yönetimi konusun da başarılı olan kişiler ise hem çalıştığı iş yerlerin de personel müdürü olarak görev yaparlar çatışma yönetimi yeteneği sayesinde personel arasında meydana gelen uyuşmazlıkları kısa zaman da çözüme kavuşturur böylece personel arasın da bütün problemleri ortadan kaldırarak işyerinde ki iş akışını sağlayarak  hem çalıştığı işyerindeki iş akışını sağlar hem de iş yerindeki gidişatı düzelterek personeller arasındaki husumetleri önler ve personellerin çalıştıkları iş yerine olan bağlılıklarını arttırır.

ÇATIŞMA YÖNETİMİ VE EĞİTİM

Eğitim sektörü bildiğiniz üzere günümüzde en çok rağbet gören sektör çünkü insanlar kendilerini geliştirmek için hem resmi hem özel eğitim kurumlarına başvuruyor kendilerini herhangi bir branşta geliştirerek iş hayatına atılmayı hedefliyorlar. Eğitimciler ise bu amaç uğruna hizmet ediyorlar. Eğitimcilerin çatışma yönetimi ile olan ilgisi doğrudan olmaktadır. Sınıf ortamın da öğrenciler arasında çıkan bir tartışmayı ayırmak için olaya müdahale etmek zorunda kalırlar yani çatışmaya doğrudan maruz kalabilirler. Eğitimcilerin bu yüzden çatışma yönetimi konusunda çok iyi olmaya mecburdurlar çünkü öğrenciler arasında çıkan çatışmaları önlemek  hem derste’ ki huzuru sağlamak hem ise ders akışını devam ettirmek  için ise çatışma yönetimi konusun da  eğitimciler bilgili olmak zorundalar.

İyi bir eğitimci olarak çatışma yönetimi  konusunda uzmanlaşırsak daha kaliteli bir eğitim vererek öğrencilerin derslerinde ki başarı oranlarını arttırabiliriz.

Çatışma yönetimi kişisel gelişimin bir alt dalı olup kendimizi geliştirirsek hem çalıştığımız iş yerindeki  sorunları çözeriz hem de aile içindeki sorunları hallederek daha mutlu ve huzurlu bir hayata sahip olabiliriz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir