Meb Onaylı Sertifika Nedir?
MEB Onaylı Sertifika; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan eğitim alan öğrencilere verilen belgedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ruhsat veya yetki verilerek eğitim sektöründe faaliyet gösteren özel yada kamu kurumları mevcuttur. Bu kurumlar Özel kurum, halk eğitim merkezi veya belediyelerdir.
Milli Eğitim bakanlığı tarafından verilen yetki ile çeşitli eğitim dallarında eğitim veren bu kurumlar, öğrencilerine verdikleri eğitimi belgeleme zorunluluğu vardır.
Bakanlık bünyesinde olsun yada olmasın bakanlığın verdiği eğitim lisansına sahip kurumlar ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin tayin ettiği gözetmenlerin katıldığı sınav ile öğrencilerine belge vermektedir. İşte Milli Eğitim Bakanlığının gözetmenleri kontrolünde yapılan sınavı başarı ile tamamlayan öğrencilere verilen belge genel olarak MEB Onaylı Sertifika olarak adlandırılmaktadır.
MEB Onaylı sertifika nasıl alınır?
M.E.B. Onaylı Sertifika bakanlık tarafından lisanslı özel yada kamu kuruluşları eliyle eğitimini tamamlayan öğrencilere verilir. Meb Onaylı Sertifika almak için bakanlık tarafından lisanslı bir kurumda eğitiminizi tamamlayıp bakanlığı gözetmenleri kontrolünde sınava katılıp başarılı olmanız gerekmektedir. Bu sınava katılabilmeniz için ihtiyacınız olan eğitimi tamamlamanız gerekmektedir. Aldığınız ğitime göre değişen mezuniyet zorunlulukları vardır.
Eğitim sürecinin başlaması ile eğitimi aldığınız kurum tarafından Milli Eğitim il veya ilçe Müdürlüğüne kurumun öğrencisi olduğunuz bildirilmektedir. Bu bildirimle beraber bağlı Milli Eğitim Müdürlüklerine öğrencinin istenilen evrakları teslim edilerek ön görülen tarihte eğitimin tamamlanacağı beyan edilir. Bu beyanla birlikte Milli Eğitim Bakanlığındaki yasal süreç başlamış olur.
Almış olduğunuz eğitimin süresine göre sınav takvimi ortaya çıkmaya başlar. Bazı Milli Eğitim Müdürlüklerindeki iş yüküne göre bu takvim ileri tarihler ötelenebilir. Bazı eğitimlerde ise devamlı olarak programlı sınav tarihleri mevcuttur örneğin ( Ehliyet, Bilgisayar) gibi. Programlı eğitimler coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nüfusun yoğunluğuna göre yıl içerisinde belirli zaman aralıklarında 6 defaya kadar çıkmaktadır. Meb Onaylı Sertifika almak için bu süreçlerin tamamlanıp gözetmenler eşliğinde yapılan sınavı başarı ile tamamlamak mecburidir.
MEB Onaylı Sertifika Ne İşe Yarar?
Meb Onaylı sertifika yapmış olduğunuz iş yada beceriyi belgelemek için Milli Eğitim Bakanlığı tarafın verilen bir belgedir. Meb onaylı sertifika birçok kamu ve özel kurumda istenilen belgedir. Bazı branşlarda zorunlu olarak istenmektedir. Meb onaylı sertifika ile bazı kamu kurumlarında KPSS aranmadan yada kadro haricinde ücretli olarak iş imkanı vardır. Meb Onaylı Sertifika Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lisanslandığı için yurt dışında bir çok ülkede geçerlidir. Meb Onaylı sertifika E-Devlet portalında kişinin aldığı belgeler kısmında da görünmektedir. Meb Onaylı Sertifika E-Devlet’den sorgulamak içi aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
E-Devlet Meb Onaylı Sertifika Sorgulama Linki: https://www.turkiye.gov.tr/meb-sertifika-bilgileri-sorgulama
MEB Onaylı Sertifika Eğitimleri!
Meb Onaylı olarak alınabilecek bazı sertifikalı eğitimler şöyle;
Bilgisayar İşletmenlik Kursu
Bilgisayar Programcılık Kursu
Bilgisyarlı Muhasebe Kursu
İnsan Kaynakları Yönetimi Kursu
Güzellik Uzmanlığı
Kalıcı Makyaj
Aile Danışmanlığı Kursu
İşaret Dili Kursu
İşaret Dili Tercümanlığı Kursu
On Parmak F Klavye Kursu
Emlak Gayrimenkul Danışmanlığı Kursu
Eğiticinin Eğitimi Kursu
936 Saatlik Çocuk Gelişimi Kursu
Hızlı Okuma Kursu
Servis Elemanı (Garsonluk ) Kursu
Pastacılık Kursu
Aşçılık Kursu
Arı Yetiştiriciliği Kursu
Meb onaylı sertifikalı eğitimlere örnekler vermeye çalıştım bunlar dışında yüzlerce eğitim mevcuttur. Bu eğitimler Avrupa birliği normları çerçevesinde nitelikli iş gücü adına yapılmaktadır. Bu eğitimler ile Avrupa birliği dahil dünyanın bir çok ülkesinde nitelikli eleman olduğunuzu belgeleyerek çalışma imkanı bulabilirsiniz. Bir çok Kamu kurumu ve Özel sektörde yaptığınız işi belgelemek amacıyla kullanılmaktadır. Bazı Kamu kurumlarında zorunludur. Eğitim sonunda Meb ( Milli Eğitim Bakanlığı ) onaylı bu sertifika ömür boyu geçerlidir.
MEB ONAYLI SERTİFİKAYA İHTİYACINIZ VARSA BİLGİLENDİRELİM